NCCA
EHFA
NCSF

Poškodbe sprednje križne vezi kolena

»
Kolenski sklep je najbolj kompleksno zgrajeni sklep v človeškem telesu z veliko incidenco poškodb.

Zaradi anatomske zgradbe, velike izpostavljenosti zunanjim silam in funkcionalnim zahtevam je eden izmed največkrat poškodovanih sklepov.

V kolenu so primarni stabilizatorji mišice, sekundarne pa vezi. Najpomembnejše vezi kolenskega sklepa so medialna in lateralna kolateralna vez (stranski vezi) in sprednja ter zadnja križna vez (vezi znotraj kolena).

Medialna kolateralna vez (MCL)
Stabilizira koleno z medialne (notranje) strani. Veže medialni epikondil stegnenice in medialno ploskev golenice v predelu pes anserinus (t.i. gosja nožica, ki jo oblikujejo tetive mišic sartorius, semitendinosus in gracilis – tudi mesto odvzema avtotransplantatov za križno vez). Kljubuje valgusnim silam (sile na zunanjo stran kolena) in preprečuje preveliko zunanjo rotacijo golenice.

Lateralna kolateralna vez (LCL)
Stabilizira koleno z lateralne (zunanje) strani. Ligament povezuje lateralni epikondil stegnenice z glavico mečnice. Je pomemben stabilizator iztegnjenega kolena. Pri upogibu za več kot 30 stopinj je bolj ohlapen. Kljubuje varusnim silam na koleno (sile na notranjo stran kolena) in preprečuje tudi preveliko notranjo rotacijo golenice.

Sprednja križna vez (ACL)
Sprednja križna vez veže sprednjo interkondilarno kotanjico golenice z medialno ploskvijo lateralnega kondila stegnenice. Anatomske študije so pokazale, da sta križna ligamenta sestavljena iz dveh snopov. Anteromedialni in posterolateralni snop. AM snop je daljši in napet med upogibom, PL je krajši in napet med iztegnitvijo kolena. Sprednja križna vez ima izredno pomembno stabilizacijsko vlogo, ker preprečuje drsenje golenice navzpred, preveliko zunanjo rotacijo in hiperekstenzijo kolena. Kadar je ACL poškodovana, se poveča anteriorna translacija kolena, ob tem pa se zmanjša notranja rotacija.

Zadnja križna vez (PCL)
Zadnja križna vez je debelejša in dvakrat močnejša od ACL. Predstavlja os za zunanjo in notranjo rotacijo kolena. Je prav tako iz dveh snopov - anterolateralni snop, ki je napet med upogibom, ter posteromedialni snop, ki je napet med iztegnitvijo.
PCL preprečuje drsenje golenice nazaj in preveliko notranjo rotacijo.

Kadar je PCL poškodovana se poveča posteriorna translacija, ob tem je zmanjšana zunanja rotacija.
Poškodbe sprednje križne vezi so v porastu zaradi vedno večje intenzivnosti treningov, ki jih zahteva razvoj vrhunskega športa in sama tehnologija (npr. smuči pri smučarjih). Poškodba ACL je relativno pogosta, še posebej pri nekaterih športih npr. ameriški nogomet, košarka, nogomet, smučanje – pri vseh športih, ki zahtevajo doskoke, skoke, izpadni korak ob istočasni hitri menjavi smeri, velike hitrosti gibanja in podobno.

Na splošno obstajata dva temeljna mehanizma poškodbe ACL: valgusna sila, ki deluje bodisi s kontaktom ali pa še pogosteje brez kontakta na deloma pokrčeno koleno z nogo v zunanji rotaciji ali pa na hiperekstendirano koleno z nogo v notranji rotaciji. Obstajajo še drugi mehanizmi, posebno pri smučanju, recimo pri položaju kolena v izraziti hiperfleksiji, ko smučar poskuša preprečiti padec nazaj.

Pogosto sta poškodovana tudi medialni in lateralni meniskus. Incidenca je 70%. Akutno je večkrat poškodovan lateralni meniskus. V kroničnih primerih popuščanja ACL pa je pogostejša poškodba medialnega meniskusa.

Zdravnik, fizioterapevt in kasneje osebni trener mora pri poškodbi ACL pridobiti naslednje podatke: s katero vrsto športa se pacient ukvarja, na katerem igralnem mestu igra, ali se ukvarja s športom profesionalno in zelo pomembno vprašanje je, kakšni so njegovi načrti za v prihodnje. Ko dobimo odgovore, se lažje odločimo glede zdravljenja, intenzivnosti rehabilitacije ter samega programa treninga.

Zdravljenje je lahko konzervativno ali operativno (rekonstrukcija)
Za konzervativno se odločajo predvsem starejši in športno neaktivna populacija. Ljudje, ki imajo le minimalne težave pri vsakodnevnih aktivnostih in se ukvarjajo s športi s t.i. nizkim tveganjem, ne potrebujejo kirurškega zdravljenja. V zadnjem času se vse bolj uveljavja subakutna rekonstrukcija, kar pomeni, da pacient sprva pridobi popoln obseg gibov v kolenu. Pred operativnim posegom je nujno, da se trener, zdravnik in poškodovanec dogovorijo in odločijo o načrtih glede nadaljevanju športne kariere.

Obstajajo 4 glavni tipi rekonstrukcije sprednje križne vezi:
- Rekonstrukcija sprednje križne vezi s tetivama mišic semitendinosus in gracilis (ST-G).
- Rekonstrukcija sprednje križne vezi s tetivo pogačice – patellar bone tendon (BTB).
- Rekonstrukcija sprednje križne vezi s tetivo kvadricepsa.
- Rekonstrukcija sprednje križne vezi z zadajšnjimi stegenskimi mišicami – double - bundle tehnika (najnovejša tehnika).


Naročite se na brezplačne e-novice!

Vedno sveže novice o NCSF tečaju za osebne trenerje in AFP tečaju za prehranske svetovalce, trendi in novosti na področju osebnega trenerstva, fitnes industrije in prehranskega svetovanja!
Strinjam se s splošnimi pogoji
Zgodbe o uspehu
Robi Brajovič
Ljubljana, 25 let

NCSF tečaj mi ni omogočil samo pridobitev teoretičnega znanja in licence, tevmeč tudi takojšno zaposlitev.
program / akreditacije / resnična menja / pogosta vprašanja / termini in prijava / novice / kontakt / splošni pogoji
Copyright © 2012 APTS. Vse pravice pridržane.
izdelava spletnih strani: ETREND